Afbeelding

‘Kabinet slaat plank mis bij versterking van regionale en lokale journalistiek’

Maatschappelijk

WEESP - Het wordt tijd dat de staatssecretaris niet alleen een staatssecretaris is van lokale en regionale omroepen, maar van lokale en regionale journalistiek. Dat schrijven hoofdredacteuren van regionale en lokale kranten, die actief zijn van Zeeland tot Groningen en van Limburg tot Noord-Holland, aan de Tweede Kamer. 

De ondertekenaars van de brief, waaronder de hoofdredactie van deze krant, noemen het onbegrijpelijk dat staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) in haar beleid een blinde vlek lijkt te hebben voor regionale en lokale kranten. “Ondanks de goede bedoelingen van de staatssecretaris om de lokale journalistiek te versterken, kunnen we niet anders dan vaststellen dat het beleid onevenwichtig is.”

De hoofdredacteuren zijn het eens met de staatssecretaris dat onafhankelijke en kwalitatief hoogwaardige journalistiek essentieel is voor onze democratie. Het vergroot immers betrokkenheid en verbindt als je weet wat er in je directe omgeving gebeurt. “Het werk van onze mensen bereikt 14 miljoen Nederlanders, online en op papier. Iedere dag bezorgen we meer dan 800.000 regionale dagbladen en wekelijks worden 7,5 miljoen huis-aan-huiskranten verspreid, en informeren we Nederland over het laatste nieuws.”

De miljoenen die het kabinet vrijmaakt voor de versterking van lokale journalistiek zijn daarom nodig. “Maar door er exclusief beleid voor de lokale publieke omroepen van te maken, sluit het kabinet de belangrijkste makers van lokale journalistiek uit. Sterker nog, het kabinet maakt het speelveld ongelijker en schaadt daarmee de krantentitels, de voornaamste bron van regionaal en lokaal nieuws. Daarmee slaat het kabinet de plank mis.”

Ongelijker
Sterker nog, is de conclusie, het kabinet maakt het speelveld ongelijker en schaadt daarmee de krantentitels, de voornaamste bron van regionaal en lokaal nieuws. Voornaamste zorg daarbij is dat de plannen van de staatssecretaris niet méér journalistiek mogelijk maken, maar bestaande journalistiek verdringen. 

Zo moedigt de staatssecretaris lokale omroepen aan om meer advertentie-inkomsten te genereren. Maar dat moet afkomstig zijn van adverteerders die nu lokale en regionale journalistiek meefinancieren, van lokale en regionale kranten. “Een sterke daling van advertentie-inkomsten bemoeilijkt investeringen in onze redacties en het bestaan van een gratis nieuwsvoorziening op lokaal niveau. Bovendien worden publieke omroepen gestimuleerd om nieuws in geschreven vorm gratis beschikbaar te stellen op hun websites. Dat ondermijnt de bereidheid van burgers om nog een abonnement op een regionaal dagblad en nieuwsbladen te nemen of te houden.” 

Indrukwekkende bereik
Directeur Jolanda de Rijk van Enter Media, waar deze krant onder valt, en voorzitter Roy Keller van NNP (de branchevereniging voor lokale nieuwsmedia) spraken afgelopen week al over dit onderwerp met Pim Van Strien, Tweede Kamerlid van de VVD met Media als een van zijn portefeuilles. “De verzending van deze brief markeert onze voortdurende inzet om het belang van huis-aan-huiskranten in ons medialandschap te benadrukken,” zegt De Rijk. “Het huidige beleid doet Nederland tekort; de minister miskent het indrukwekkende bereik van huis-aan-huiskranten. Onze publicaties zijn niet enkel nieuwsbladen; ze vormen het kloppende hart van talloze gemeenschappen en brengen verhalen naar voren die vaak over het hoofd worden gezien door grotere, regionale en nationale titels.”

De Rijk benadrukt dat uit het recente NMO-onderzoek blijkt dat huis-aan-huisbladen maar liefst 10,8 miljoen Nederlanders bereiken. “Bovendien bevestigt het lezersonderzoek van het Commissariaat voor de Media dat de meeste Nederlanders (binnen àlle leeftijdscategoriën) de lokale huis-aan-huiskrant als de belangrijkste informatiebron ziet. De minister mag onze kranten dan over het hoofd zien, maar onze lezers doen dat duidelijk niet. Wij zijn vastbesloten om te blijven strijden voor een mediabeleid dat de cruciale en onmisbare rol van lokale huis-aan-huiskranten in onze samenleving erkent.”

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant