Waar gaat het heen met de wereld?
Waar gaat het heen met de wereld? Foto: PR Vocoza

Kamerkoor Vocoza: ‘As the world turns’

Kunst & Cultuur

WEESP - De Van Houtenkerk is het decor voor kamerkoor Vocoza om hun vocale kunsten ten gehore te brengen. Op zondag 17 maart brengen zij hun programma ‘As the world turns’ met medewerking van Willemijn Knödler op cello, onder leiding van Robert van der Vinne.

Waar gaat het toch heen met de wereld? Het gevoel dat alles in het honderd loopt is niet van vandaag of gisteren. Al in de 7e eeuw voor Christus deed de profeet Jeremia uitgebreid zijn beklag over het lot van het volk Israël in zijn Klaagliederen. In de 16e eeuw was het een tijdlang mode om de gevoelde teloorgang van de wereld weer te geven als een aardbol op de rug van een kreeft – het dier dat immers ook achteruit kan lopen. En ook nu ontkom je soms niet aan apocalyptische gedachten vanwege de dreiging van klimaatverandering en een wereldoorlog.

Dit vocale programma pakt dat oeroude gevoel in een verzameling prachtige werken uit de vroege renaissance, romantiek en de moderne tijd. Met onder meer het fascinerende Stabat Mater van Knut Nystedt, een bijzonder werk uit 1986 voor cello en koor, en twee klaagliederen van Jeremia op muziek van Tomás Luis de Victoria. Johannes Brahms is sterk vertegenwoordigd met drie werken (Abendständchen, Darthulas Grabesgesang en Nachtwache I) en ze besluiten met When the violin van Reena Esmails - een modern werk met hindoestaanse invloeden voor cello en koor. Ook onttrekken ze het werk van een anonieme 16e-eeuwse componist –dat de kreeftengang van de aarde bezingt– aan de vergetelheid: Miraris mundum.

Programma

Anonymus (1589) - Miraris mundum / Cancer cancrisat
Tomás Luis de Victoria (c.1548-1611) – Iod. Manum suam (deel 3 uit de Lamentaciones de Jeremias)
Pēteris Vasks (1946-) – Klusās dziesmas (Silent Songs), for chorus 1. Nosāpi pārsāpi
Tomás Luis de Victoria (c.1548-1611) – Vau. Et egressus est (deel 2 uit de Lamentaciones de Jeremias)
Knut Nystedt (1915-2014) - Stabat Mater

Claudio Monteverdi (1567-1643) – Io mi son giovinetta
Giaches de Wert (1535-1596) – O prima vera, gioventù dell’anno
Gaspar Cassadó (1897-1966) – Suite voor cello solo: Preludia-Fantasia
Johannes Brahms (1833–1897) - Abendständchen
Johannes Brahms - Darthulas Grabesgesang

17 maart, aanvang 15.00 uur. Van Houtenkerk, Oudegracht 69
De toegangsprijs is 19,50 euro. Jongeren tot 26 jaar en houders van CJP en Stadspas (groene stip) zijn welkom tegen gereduceerd tarief (16,00 euro). Online 1,50 euro voorverkoopkorting per kaart.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant