Wie is er nog blij met de aansluiting bij Amsterdam?
Wie is er nog blij met de aansluiting bij Amsterdam? Foto: WeesperNieuws
Ingezonden brief

Wie is er nog blij met de aansluiting bij Amsterdam?

Mensen

WEESP - In het WeesperNieuws van woensdag 17 april las ik dat er ruimte vrijgemaakt wordt voor 600 extra woningen en voor wat aanvullende voorzieningen. Alsof er hier in Nederland nog vrije ruimte over is. 

We leven hier in een zeer dichtbevolkt land waar elk stukje grond al een bestemming heeft, dus dat er ergens ruimte ‘vrijgemaakt’ wordt, is enigszins misleidend. De grond die nu gebruikt wordt voor die woningen en voorzieningen was er al en die had al een bestemming, alleen nu wordt de bestemming van dat stuk grond gewijzigd. Als er ergens ruimte wordt vrijgemaakt, houdt dat in dat die ruimte ergens anders wordt weggehaald of wordt afgenomen. Dit betekent waarschijnlijk dat er een stuk grond, dat bestemd was voor natuurontwikkeling, nu de bestemming woningbouw krijgt. En we moeten niet vreemd opkijken als het hier niet bij blijft. 

Volgebouwd

Het zal echt niet lang duren of alles binnen de Waterlinie zal volgebouwd zijn. En als daar geen ruimte meer ‘vrijgemaakt’ kan worden, zal er ook buiten de Waterlinie gebouwd gaan worden. Dat begint dan waarschijnlijk met iets als een kinderboerderij of een manege, omdat daarmee de aanslag op de natuur nog enigszins beperkt lijkt, maar vervolgens komt er dan een gemeentewerf, en dan een recyclingperron, en één of andere opvang, en ten slotte is de overgebleven natuur zo versnipperd dat die laatste stukjes groen net zo goed ook volgebouwd kunnen worden. 

We vallen nu onder Amsterdam en die is maar wat blij met die gratis extra ruimte en die extra inkomsten. Overigens blijkt hier ook uit dat die zogenaamde bestuurscommisie maar een wassen neus is, die heeft niets in te brengen. Is geïnstalleerd als zoethoudertje om de inwoners van Weesp het idee te geven dat ze nog wat te vertellen hebben, maar alle adviezen van de bestuurscommissie worden eenvoudig overruled door het grote Amsterdam. 

Bestuurscommissie

De bestuurscommissie was in principe tegen de komst van die 600 extra woningen, en we zien nu wat dat waard is. Ik weet dat de plannen voor het bebouwen van de Bloemendalerpolder al dateren uit de tijd dat Weesp nog zelfstandig was, maar die 600 extra woningen komen er op last van Amsterdam. En als er straks bij wijze van spreken een Amsterdamse wethouder op het idee komt om het historische centrum van Weesp plat te gooien om er een tweede Bijlmer te bouwen, zullen wij daar ook niks tegenin kunnen brengen, laat staan de bestuurscommissie.

Het zou interessant zijn om nu weer eens een enquête te houden wie er nog blij is met de aansluiting bij Amsterdam. Want wat voor voordelen heeft het Weesp tot nu toe gebracht? Opvallend was dat vanaf dag èèn dat we door Amsterdam geannexeerd waren, de auto van Amsterdams Parkeerbeheer drie keer per dag door de wijk reed. Opvallend was ook dat bijvoorbeeld het groen vanaf dat moment nog nauwelijks onderhouden werd; op sommige plekken ligt het afgevallen blad van herfst 2022 er nog. 

Einde van Weesp

Dit tekent wel de insteek van Amsterdam. Ik kan me niet voorstellen dat er nu nog een meerderheid is die blij is met de aansluiting bij Amsterdam. Als we toen aansluiting hadden gezocht met andere gemeenten in het Gooi, waren we in ieder geval nog een redelijk grote speler geweest binnen die groep. Nu zijn we slechts een onbelangrijk buitengebiedje waar extra woningen gebouwd kunnen worden, extra belasting geïnd kan worden en dat verder niet moet zeuren en z’n mond moet houden. Jammer dat dat niet meer teruggedraaid kan worden. Het betekende het einde van Weesp.

Met vriendelijke groet,
Peter de Klerk, Weesp

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant