Bevrijdingsdagconcert ‘Een nieuw begin’ door Kamerkoor Victoria
Bevrijdingsdagconcert ‘Een nieuw begin’ door Kamerkoor Victoria Foto: Kamerkoor Victoria

Bevrijdingsdagconcert ‘Een nieuw begin’ door Kamerkoor Victoria

Kunst & Cultuur

WEESP - Kamerkoor Victoria geeft op bevrijdingsdag een concert genaamd ‘Een nieuw begin’ onder leiding van Robert van der Vinne in samenwerking met de Stichting Nationale Herdenkingen Weesp

De wisseling van seizoenen wordt door mensen weliswaar verschillend ervaren, maar de lente wordt door velen als een nieuw begin beleefd. Dat was zeker het geval toen ons land in mei 1945 een begin kon maken met een leven in vrijheid.

Vier thema’s

Dat nieuwe begin wordt in dit concert in vier thema’s bezongen. Allereerst is er de Lente die in alle eeuwen als een begin vol vreugde en liefde is ervaren. Want de lente is de ‘gioventù dell’anno’: de jeugd van het jaar. Op bevrijdingsdag vier je de lente van de Vrede, het tweede thema. Hier hoor je als eerste muziek van lang geleden. Vervolgens word je naar deze tijd geleid met werken van Poulenc, Pärt en Åsander. 

Dat veel van hun teksten gebeden om vrede zijn, hoeft niet te verbazen in een wereld waar zoveel oorlogen woeden. Het is niet mogelijk de vrede te vieren zonder de oorlog te gedenken. Onder dit derde thema worden bijzondere werken ten gehore gebracht als de filmmuziek uit ‘Schindler’s List’ en ook een bewerking van het overbekende ‘Bei mir bist du schein’. 

Een lied dat vanwege zijn joodse achtergrond in Duitsland eigenlijk verboden was, maar al zó populair dat het omgevormd werd tot propaganda. De Russen deden hetzelfde; ook dàt wordt hoorbaar. Door dit alles klinkt, in een bewerking van dirigent Robert van der Vinne, het partizanenlied Bella ciao. Uiteraard is Vrijheid het thema waarmee het concert op deze 5e mei besluit: het door Vera Lynn overbekend geworden We’ll meet again.  

Programma

Kamerkoor Victoria onder leiding van Robert van der Vinne en met medewerking van Bart Achterberg op piano, Lieke Coenraad - mezzosopraan, Cynthia Groesz - sopraan, Harry Tienstra - klarinet, Kees Zonneveld- bas en met een toespraak van Fahima Popal van de stichting Vrouwen van Weesp.

Welkom door Sjoerd Huisingh van de Stichting Nationale Herdenkingen Weesp

Lente

Johannes Brahms - O süszer Mai
Claudio Monteverdi - Io mi son giovinetta
Giaches de Wert - O prima vera, gioventù dell’anno

Vrede

Heinrich Schütz - Verleih uns Frieden gnädiglich
Francis Poulenc - Priez pour paix
Arvo Pärt - Da pacem Domine
Peteris Vasks - The Fruit of Silence
Martin Åsander - Peace
Toespraak door mevrouw Fahima Popal

Oorlog

John Williams - Thema: Schindler’s List, solist: Bart Achterberg
Händel - Lascia ch’io pianga
Francis Poulenc - Les ponts de Cé, solist: Cynthia Groesz
Dallas / Taylor - I wish I knew how it would feel, solist: Lieke Coenraad
Secunda / Jacobs - Bei mir bist du schein / Bella ciao

Vrijheid

Hamilton / Peterson - Hymn to Freedom
Julio Numhauser - Barco de Papel
Parker / Charles - We’ll meet again

Zondag 5 mei om 15.00 uur in de Grote- of Laurenskerk. Toegang is gratis.
Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Stichting Jubal, Stichting Nationale Herdenkingen Weesp, Stichting Vrienden van de Grote Kerk en Stichting Kamerkoor Victoria

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant